Jul i juli
Sommeren er over os, og selvom det måske kan lyde en smule underligt, så betyder det, at jeg er i fuld gang med at male julemotiver. Jeg har nemlig sagt ja til en opgave for Tibberup Høkeren, en lille butik i Helsingør, og jeg skal male tre illustrationer, der skal bruges til butikkens julekortkollektion. Da kortene jo helst skal være klar til salg i min kundes butik i november, så starter produktionen allerede om sommeren. Folk skal jo kunne nå både at købe kortene, skrive på dem og sende dem afsted (og snailmail kan jo godt være lidt tid undervejs nu om dage) et godt stykke tid inden juleaften. Inden da skal illustrationerne godkendes og produceres, og kortene skal trykkes og pakkes. Pludselig så er tiden jo bare gået!
Derfor er mit skrivebord i øjeblikket fuld af skitser og udkast med nisser, kræmmerhuse og pebernødder!
Lidt hverdagsnostalgi
Jeg har altid elsket julekort – både at sende og modtage dem. Det er simpelthen bare så hyggeligt at kunne give og modtage en lille dosis kærlighed og julestemning med posten fra familie, venner, kollegaer osv. Det er bare en simpel men skøn måde at vise nogen, at man tænker på dem, og derfor er jeg så glad for at være med til at lave en serie julekort, der forhåbentlig kan bruges til netop det!
Da jeg var lille, blev vindueskarmen hos mine forældre altid fyldt op med farvestrålende kort og kuverter i dagene op til juleaften, og det var altid spændende at tjekke postkassen om morgenen for at se, om der lå en julehilsen gemt blandt aviserne. Der blev skrevet kort på livet løs hjemme hos os, og de blev postet i en postkasse tæt ved skolen, når jeg blev hentet på cykel af min far.
Desværre sender vi ikke længere så mange julekort, og det er der et hav af forskellige årsager til. Man får det ikke lige gjort, det koster mange penge at sende breve, der heller ikke kommer frem til tiden, det er lettere at sende en Messenger-besked eller e-mail osv. Jeg var selv blevet rigtig slem til ikke at få sendt julehilsner ud, men er også gradvist blevet mere opmærksom på det, og jeg forsøger derfor nu at vende den lidt ærgerlige udvikling i min omgangskreds. Det starter altid med en selv. Det er selvfølgelig lidt gammeldags, og måske er jeg bare sådan lidt old-school … Jeg synes bare, at i en tid, hvor alting skal gå stærkt hele tiden og en hel stribe af apps konstant konkurrerer om vores opmærksomhed fra vi står op til vi går i seng, så er det simpelthen bare så dejligt med en kærlig tanke på et rigtigt papirkort fra en person, man holder af. Flere af mine venner har fortalt, at de sætter enormt stor pris på at modtage julekort, og at de også føler, at det giver lidt ekstra end en digital hilsen. Man gør sig ganske enkelt bare mere umage og det kan modtageren også mærke.
Jeg tror måske, at jeg er blevet ekstra opmærksom på værdien af den slags hyggelig hverdagskærlighed nu, hvor jeg bor i udlandet. Efter jeg flyttede til USA, kan jeg af og til godt kan føle mig en smule afskåret fra familien og vennerne derhjemme, da man jo ikke lige kommer hjem til hakkebøffer og kartofler hos mor og far hver anden torsdag eller ses med vennerne til daglig. Derfor betyder det rigtig meget for mig at sende både jule- og fødselsdagshilsner og andre lykønskninger med posten foruden den noget hurtigere og lettere løsning i form af en Messenger-besked eller sms. Det er bare lidt ekstra nostalgikrymmel på hverdagsbollen! Og nostalgikrymmel kan man jo kun få for lidt af op til juleaften. Jeg håber derfor virkelig, at mine juleillustrationer for Tibberup Høkeren kan inspirere andre til at genoptage traditionen med at sende julekort og sprede god gammeldags julestemning rundt omkring.
Udvidelse af sidste års kollektion
Jeg blev hyret af den samme kunde sidste år til en lignende opgave. Jeg malede tre forskellige nissemotiver til julekort, og kortene blev så stor en succes, at vi gentager samarbejdet i år. Det glæder mig enormt meget og jeg har set frem til at gå i gang med de nye motiver.
Jeg designede tre forskellige nisser til sidste års julekort: en nisse med et julehjerte, en nisse med en skål grød og en nisse med en pibe. Jeg sørgerede for at holde en rød tråd i form af stil og farve, således at kortene passede sammen uden at være identiske på nogen måde. Hele processen skete i tæt dialog med kunden for at alle parter blev tilfredse med det endelige resultat. Da illustrationerne var færdige og kunden havde godkendt dem, blev de scannet og fritlagt i Photoshop inden de blev sendt afsted til kunden. Kunden fik derefter illustrationerne trykt på lækre kartonkort med en flot tekstur og kunne sælge kortene med matchende kuverter i sin butik. Det endelige resultat blev super flot, synes jeg!
Billede af de tre julekort fra 2022 illustreret for Tibberup Høkeren. © Ida Asbøl Christensen.
Inspirationen til de tre nisser fandt jeg i gamle skandinaviske (primært danske) skildringer og fortællinger om gård- og husnisser. Vi skal faktisk ikke så langt tilbage i tiden før nissen eller gårdboen, som den også blev kaldt, blev anset for at være tilstede hele året rundt og ikke kun et fænomen, man associerer med julen.
Den traditionelle nisse var noget større end det lille alfelignende væsen, som vi kender fra f.eks. Pyrus julekalenderen, hvor nisserne sover i sutsko og bliver nødt til at skrumpe bøger for at kunne håndtere dem. Generelt var nissen på størrelse med et 6-7-årigt barn og bliver ofte portrætteret som en ældre herre klædt i samtidens herretøj. Jeg klædte mine nisser i herretøj der var typisk for bønder i tiden omkring slutningen af 1600-tallet og frem til slutningen af 1700-tallet, hvor størstedelen af befolkningen herhjemme var bønder og boede på landet. Jeg holdt dog fast i nutidens idé om den langt mindre nisse, da det gav mulighed for at lege lidt og inkludere forskellige elementer som f.eks. julehjertet på det ene af kortene.
Nissen beskyttede gården, hvorpå han boede, imod alskens dårligdom og troldfolk, og han hjalp bonden med det daglige arbejde og passede især på husdyrene, der jo var kernen i landbruget. Han gjorde det dog ikke gratis, men forventede at få betaling for sit hårde arbejde i form af mad – særligt op til jul. Fik han ikke dette, eller følte han sig udnyttet, kunne nissen tage hævn ved f.eks. at ødelægge ting eller skabe sygdom blandt mennesker eller dyr. I værste fald kunne han simpelthen forlade gården. Jeg forsøgte at give mine nisser et lidt ”alvorligt” udtryk baseret på de gamle fortællinger fremfor at afbillede dem som små tykke julemænd.
Et lille smugkig på en af årets nisser
Jeg er som sagt i fuld gang med at forberede illustrationerne til årets kort og jeg kan derfor ikke løfte sløret for meget for, hvordan de kommer til at se ud endnu. Jeg har dog fået lov til at dele et lille smugkig på en af årets tre nisser, en nissekone, der er i færd med at strikke. Ligesom sidste års nisser, har jeg ladet mig inspirere af traditionelle fortællinger om nisser og klædedragter, der var typiske for tiden omkring 1700-tallet.
Her ser I et proces-billede af nissen. Jeg har overført en godkendt skitse til akvarelpapir, der er blevet strækket, så det ikke længere buler eller bølger når man tilføjer vand. Jeg begynder altid med et bundlag, der angiver tonen for det færdige billede. Bundlaget i dette tilfælde et brændt umbra, hvilket giver en relativt varm tone i billedet. Det ser noget mørkt ud på billedet, men det kan stort set ikke ses på den færdige illustration, selvom det måske kan være svært at forestille sig. Når bundlaget er tørt kan det egentlige arbejde med at farvelægge illustrationen gå i gang. Jeg tager typisk et område ad gangen, men sommetider må man skifte lidt rundt imens man venter på, at nogle områder tørrer eller hvis jeg skal overveje, hvordan jeg vil færdiggøre en detalje. Jeg ser det ofte som om, at man er i konstant dialog med materialerne, og det er noget af det, der gør, at jeg holder så meget af særlige akvarelmediet.
Udsnit af illustration til julekort for Tibberup Høkeren. © Ida Adsbøl Christensen.
Jeg glæder mig til at kunne dele de færdige illustrationer her på siden og på min Instagram!